IENS Onbetrouwbaar

Door PWM op dinsdag 2 september 2014 16:31 - Reacties (69)
Categorie: -, Views: 21.766

EDIT 04-09

Heb IENS gesproken vandaag, ze belden mij. Men heeft aangegeven dat de eerste versie van de recensie automatisch geflagged werd door bepaalde woorden. De tweede revisie is inderdaad geplaatst, waarna een accountmanager bezwaar had gemaakt op de tekst (waarin ik aangeef dat ik de cijfers niet vertrouw, er is wat voor te zeggen dat uit een recensie te houden). De laatste revisie van mijn recensie is verkeerd en te snel beoordeeld.

In ieder geval was de boodschap dat het restaurant zelf geen invloed heeft uitgeoefend op het verloop.

Iedereen mag zijn eigen inschatting maken. Wat mij betreft is de kous in ieder geval af, en ik moet zeggen dat de doortastendheid waarmee men het uiteindelijk afgehandeld heeft wel weer goed is.

EDIT 03-09

IENS heeft mij gebeld, ik had op dat moment geen tijd. Morgen weer proberen, maar contact is gelegd.

Inmiddels is de recensie wel geplaatst, wat mij ook meteen een reactie opleverde van het restaurant. Strekking:
ik waardeer U doorzettingsvermogen om U slechte niet opbouwende recensie geplaatst te krijgen bij Iens.
Lijkt er dus wel op dat men een aantal keer geprobeerd heeft hem weg te houden, anders zou men die hele recensie toch niet gezien hebben.


___________

Ik schrijf regelmatig op IENS, www.iens.nl. Ik vind het leuk om mensen op de hoogte te houden. Natuurlijk weet je dat ook mensen die belang hebben bij hoge ratings (restaurant eigenaren bv) positieve ratings plaatsen, maar als er veel reviews zijn, komt er vanzelf een eerlijke rating. Toch? Blijkbaar niet. De vraag is dan ook of IENS betrouwbaar is?

1 maand geleden gegeten bij een restaurant wat echt alles fout deed. Eten, bediening, decor, alles was mis. Ik was met collega's, die hadden zoiets ook niet vaak meegemaakt. Ik sprak hier vrienden over die onafhankelijk van elkaar aangaven dat ze dezelfde ervaring hadden gehad. Heel heel slecht.

Op IENS echter: Hoge ratings. Op alle vlakken, alleen maar positieve berichten. Vreemd.

Ik heb mijn recensie geschreven en het restaurant lage cijfers gegeven. De recensie werd geplaatst, maar snel weer verwijderd. Ik moest mijn tekst aanpassen omdat er teveel meningsvorming was. Vreemd, nooit klachten over gehad bij positieve reviews. Nouja, de punten die werden genoemd aangepast en opnieuw geplaatst. Wederom, snel verwijderd. Nu viel men over andere delen? Nadat ik deze ook heb aangepast, weer geplaatst. En ja hoor, poef: verwijderd. Nee, nu was het een zin die echt niet kon (stond er de keren ervoor ook al in).

Ik heb het even laten liggen, maar weer een kans gegeven. Tekst aangepast, alles erg netjes. Zelfde lage cijfers. En Voila: Na een uur werd hij weer verwijderd. Nu was mijn tekst echter zo neutraal dat ze geen kritiek konden hebben, dus:
Wij kunnen de betrouwbaarheid en oprechtheid van je recensie niet garanderen en kunnen deze daarom niet online plaatsen.
Een kapstok artikel dus waar ze alles onder kunnen scharen.

IENS is van een recensiesite verworden tot een reserveringssite. Ook hebben ze IENS deals, waar restaurants met korting menu's kunnen aanbieden, vanzelfsprekend met kickback naar IENS. IENS is er dus alles aangelegen om restaurants te vriend te houden. IENS lijkt dus op verzoek van restaurants reviews te verwijderen. Niet bij alle restaurants, maar degene met wie men relaties heeft zoals daar de IENS deals zijn.

Zo kunnen restaurants die echt heel heel veel fout doen, gewoon 3 dikke voldoendes scoren op alle vlakken (in geval van dit restaurant zelfs een 8.8)

www.iens.nl lijkt dus verworden tot een onbetrouwbare site, wiens business model rust op omzet maken met restaurants.

EDIT:

Hierbij een, verkorte, tijdslijn van de recensies:

Dit is mijn originele review. In het bold de zaken die weg moesten
Het restaurant heeft veel vrienden, dat blijk wel uit de cijfers hier. Het decor lijkt "authentiek" wat een pluspunt kan zijn. Kijk je even wat verder dan je neus lang is, dan zie je gewoon dat er in 20 jaar geen onderhoud is geweest. Verwaarlozing is iets anders dan retro wat mij betreft. De bediening, vriendelijk, is niet van de snelle soort. Vaak was het moeilijk om aandacht te krijgen.

Maar waar het echt mis gaat, is het eten. Of, om precies te zijn: De prijs/kwaliteit verhouding. Dan laat ik de fles huiswijn die 7x over de kop gaat nog even buiten beschouwing. Voorgerechten zijn al erg aan de prijs. Echter, zodra he bij de pasta's en de pizza's komt, word het erg gortig. 17,- voor een zeer gemiddelde pizza, of 18,- voor een pizza op afhaal niveau kan echt niet. Het niveau overstijgt de standaard pizzeria die het voor de helft doet niet. Italiaans is het overigens al helemaal niet.

Wil je goede pizza, loop naar de overkant waar La Vespa laat zien hoe het moet. Wil je echt uit eten met diverse gerechten, sla dit dan gewoon over.
De redenen:
De geel gemarkeerde gedeeltes in je recensie zijn aannames en niet toegestaan in recensies op IENS.
De oranje gemarkeerde zin is een verwijzing naar een ander restaurant, dit is niet toegestaan.
Het eerste punt is vreemd, aangezien recensies bol staan van de aannames, inclusief positieve. Het tweede punt, daar lijkt men gewoon gelijk te hebben. Aanpassen dus. Ik heb het stuk aangepast en opnieuw ingevoerd.

Toen kwam men terug met deze zin:
Het restaurant heeft veel vrienden, dat blijk wel uit de cijfers hier.
Stond er de eerste keer ook al in, maar nu vormde het opeens een probleem. Ok, aangepast. Na nog een aanpassing, is de uiteindelijke tekst is geworden:
Ik verbaas me over de hoge cijfers die dit restaurant krijgt. Het decor lijkt "authentiek" wat een pluspunt kan zijn. Kijk je even wat verder dan je neus lang is, dan lijkt het wel of er in 20 jaar geen onderhoud is geweest. Verwaarlozing is iets anders dan retro wat mij betreft. De bediening, vriendelijk, is niet van de snelle soort. Vaak was het moeilijk om aandacht te krijgen.

Maar waar het echt mis gaat, is het eten. Of, om precies te zijn: De prijs/kwaliteit verhouding. Dan laat ik de fles huiswijn die 7x over de kop gaat nog even buiten beschouwing. Voorgerechten zijn al erg aan de prijs. Echter, zodra je bij de pasta's en de pizza's komt, word het erg gortig. 17,- voor een zeer gemiddelde pizza, of 18,- voor een pizza op afhaal niveau kan echt niet. Het niveau overstijgt de standaard pizzeria die het voor de helft doet niet. Italiaans is het overigens al helemaal niet.

Wil je goede pizza dan zijn er betere opties in de buurt.
Daarop kwam dus terug:
Wij kunnen de betrouwbaarheid en oprechtheid van je recensie niet garanderen en kunnen deze daarom niet online plaatsen.
En de groeten. Vanzelfsprekend ook hier om verheldering gevraagd, maar nog niets gekregen. Elke recensie is geplaatst geweest, maar gedurende de dag opeens toch afgekeurd.

Links uit de reacties waar blijkbaar hetzelfde is gebeurd:

https://docs.google.com/a...OBpV3QdGVG6LLs/edit?pli=1

https://twitter.com/wilbertdevries/status/427053053296930816

http://eservice-data.soli...6c2a409963eba5fce727.html

Voor de volledigheid, er zijn mensen nieuwsgierig naar het restaurant:

http://www.iens.nl/restaurant/5109/laren-lelefante-bianco

Volgende: Fietsenwinkel.nl en andere ellende 05-'17 Fietsenwinkel.nl en andere ellende
Volgende: E.ON: Chaos en chantage 03-'14 E.ON: Chaos en chantage

Reacties


Door Tweakers user Puc van S., dinsdag 2 september 2014 16:41

Toevallig al eens geprobeerd je oude tekst te plaatsen met 3x een (kleine) voldoende?

Overigens een bekend probleem bij veel review sites hoor, de enige die ik ken die het goed is eigenlijk t.net...

Door Tweakers user Vincentio, dinsdag 2 september 2014 16:46

Volgens mij hadden ze bij Tweakers zelve zoiets ook al vorig jaar met IENS.

Door Tweakers user mux, dinsdag 2 september 2014 16:50

Wat is IENS?

Door Tweakers user Puc van S., dinsdag 2 september 2014 16:51

Iens is een reviewsite van restaurants (vergelijkbaar met de shopsurvey hier.)

Door Tweakers user Remz, dinsdag 2 september 2014 16:55

Misschien leuk om er bij te vertellen welk restaurant? Tweakblogs wil nog wel eens hoog scoren in de Google ratings ;)


Door Tweakers user TeGek, dinsdag 2 september 2014 17:56

Bizar, maar ik verwacht eigenlijk ook niet beter, het geld moet ergens vandaan komen. Misschien als dit blogje (of het twitte berichtje van Tweakers) vaak genoeg gedeeld wordt dat IENS met een reactie komt maar ik verwacht dat het niet zo'n vaart loopt ;)

Door Tweakers user Budha, dinsdag 2 september 2014 19:16

Bij deze heb ik de IENS app verwijderd.

Door Tweakers user Wortelsoep, dinsdag 2 september 2014 20:49

Vreemd, ik heb toch ook echt wel eens pittig negatieve reviews geschreven daar (vaker positief gelukkig ;)) en nooit gedonder mee gehad. Heb je geprobeerd om contact op te nemen met Iens? Volgens mij zijn ze behoorlijk toegankelijk en is er een goeie kans dat je uitleg krijgt (of dat je review alsnog wordt geplaatst).

Door Tweakers user woekele, dinsdag 2 september 2014 20:53

Damn, IENS lijkt erg onbetrouwbaar inderdaad. Dit is echt een klacht waardig.

Door Tweakers user W.Wonderland, dinsdag 2 september 2014 20:55

Indien er alleen maar positieve reacties zijn op een beoordelings site weet je bijna zeker dat er censuur is en dat er reacties worden verwijdert.
IENS reviews zijn dus weinig waard.

Zelf hetzelfe meegemaakt met (CampingCard) ACSI, negatieve reviews waarbij aangetoont kon worden dat de camping niet gekeurd was (en niet voldeed aan de opgeven items) werden zonder problemen verwijdert.

Door Tweakers user O88088, dinsdag 2 september 2014 21:07

Ze zullen toch wel oppassen voor dit soort dingen? Als eenmaal bekend wordt dat je onbetrouwbaar bent als reviewsite dan Is het snel einde oefening.

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 2 september 2014 21:54

Dat was voor mij allang geen geheim meer... er zitten hier een aantal restaurants in de omgeving die hoog scoren en daar klopt echt geen ene donder van. Het meest vieze restaurant in de omgeving heeft een van de hoogste waarderingen... en laat dat nou net een 'IENS topper' zijn, met vrijwel alleen maar positieve reviews. Een restaurant met een vergelijkbaar menu wat heel hoog staat aangeschreven in de buurt, 3x zo groot is en altijd druk, heerlijk eten serveert, snelle bediening en gewoon een sfeervol restaurant met live muziek... maar toch een handjevol magere reviews met klachten over het slechte decor, slechte bediening etc... alsof ze volledig door elkaar worden gehaald.

Ik laat Iens mede daardoor al lange tijd links liggen... ik ken nog wel een paar restaurants die in ieder geval in mijn beleving niet overeenkomen met de score op Iens. ik vertrouw wel op wat ik hoor van anderen en op mijn eigen oren en neus en die hebben mij zelden teleurgesteld. Als ik bij een restaurant in de deuropening sta dan weet ik het meestal al... als het er netjes uit ziet, de geuren goed zijn en de bediening fris en vlot oogt dan zit het altijd wel goed. Is nog leuk ook... gewoon ergens een centrum in duiken en je neus achterna lopen.

Door Tweakers user Arrogant, dinsdag 2 september 2014 22:37

Dank je wel voor het melden van deze oplichterssite. Dat zouden meer mensen moeten doen. :)

Door Tweakers user Erwin, dinsdag 2 september 2014 23:39

Zelfde verhaal bij Booking.com (in mijn geval met een hotel in Malmedy. België) en hoewel ik uiteindelijk nog teruggebeld ben door een medewerker vanuit het kantoor in Londen is mijn review nooit meer teruggezet... enkele maanden later was het gehele hotel wel verdwenen van Booking haha :*) Gelukkig kon ik mijn relaas ook kwijt op Zoover, http://www.zoover.nl/belgie/luik/malmedy/la-forge/hotel

En zo hoop ik dat er restaurant review sites zijn die nog wel objectief zijn :O

Door Tweakers user Allovich, woensdag 3 september 2014 03:07

Niet de eerste keer dat ik dit hoor over IENS. Ze blijken wel vaker totaal niet neutraal te zijn, maar inderdaad gewoon oneerlijk geld te willen verdienen. IENS bezoek ik nooit weer om te kijken of een restaurant goed is of niet. Zo vaak ga ik ook niet naar een restaurant overigens en anders zijn het vaak tenten waarvan ik weet dat alles goed zit. Wel zo handig :)

Overigens... ik meende dat dergelijke censuur in Nederland zo goed als illegaal gesteld is. Althans een bedrijf mag geen berichten (bijv. op support forum) verwijderen die niet bepaald positief zijn over een product. Tenzij het natuurlijk totaal niet toegelicht is en bedoeld is om zwart te maken.

Door Tweakers user Tom-Eric, woensdag 3 september 2014 08:18

Elluminatie schreef op dinsdag 02 september 2014 @ 23:39:
En zo hoop ik dat er restaurant review sites zijn die nog wel objectief zijn :O
Wij hebben die doelstelling in ieder geval met Eet.nu. Onze redactie en sales afdeling zitten in verschillende kantoren in het land (in Sittard & Haarlem) en we proberen de regels zo vrij mogelijk te houden om eerlijke recensies altijd te laten staan.

Qua bezoekersaantallen staan we op gelijke voet met IENS, dus ik zou PWM graag uitnodigen om zijn recensie bij ons achter te laten ;-).

Door Tweakers user RoadRunner84, woensdag 3 september 2014 08:35

Tom-Eric schreef op woensdag 03 september 2014 @ 08:18:
Wij hebben die doelstelling in ieder geval met Eet.nu. [...] en we proberen de regels zo vrij mogelijk te houden om eerlijke recensies altijd te laten staan.
Sorry hoor, maar dat kan ik bijna geljk lezen aan de reactie van IENS in beze blog post:
Wij kunnen de betrouwbaarheid en oprechtheid van je recensie niet garanderen en kunnen deze daarom niet online plaatsen.
IENS gooit reviews weg onder de noemer dat de oprechtheid niet gegarandeerd kan worden, jouw verwoording geeft ruimte om hetzelfde te doen met oneerlijke reviews.
Wil je toelichten waarom ik hierin geen gelijk heb?


Door Tweakers user Tom-Eric, woensdag 3 september 2014 09:45

RoadRunner84 schreef op woensdag 03 september 2014 @ 08:35:
[...]
Wil je toelichten waarom ik hierin geen gelijk heb?
Met een oneerlijke recensie bedoelde ik een recensie die niet op waarheid gebaseerd is, niet een recensie waarbij we een oordeel van een recensent niet eerlijk vinden. Het komt bijna dagelijks voor dat we recensies keuren waarbij we het niet eens zijn met het standpunt van de recensent, maar omdat we vinden dat iedereen zijn oprechte mening moet kunnen uitten keuren we deze goed.

Door Tweakers user IENSSupport, woensdag 3 september 2014 10:19

Beste PWM,

Vervelend dat dit zo gelopen is en dat je het idee hebt gekregen dat we niet objectief naar je recensie hebben gekeken.

IENS is een objectief en onafhankelijk platform en biedt ruimte aan zowel positieve als negatieve recensies. Als je in IENS duikt, zie je veel negatieve recensies. Een negatieve recensie betekent niet dat deze van de site wordt gehaald. De recensies worden allemaal op dezelfde manier gekeurd en dienen aan dezelfde voorwaarden te voldoen (https://www.iens.nl/werkwijze-redactie). Wanneer wij de betrouwbaarheid en oprechtheid van een recensie niet kunnen garanderen wordt deze verwijderd en vragen wij de gast om opheldering.

IENS Support werkt onafhankelijk van de Sales afdeling en laat zich bij het keuren van recensies niet leiden door het feit dat restaurateurs mogelijk producten bij ons afnemen; dit weten en zien wij niet bij het keuren. De recensies worden, zoals gezegd, gekeurd aan de hand van onze doelstellingen.

Ik weet niet precies om welke recensie het gaat, maar check dit graag voor je. Zou je contact met ons willen opnemen via support@iens.nl? Alvast bedankt voor je bericht!

Met vriendelijke groet,

Kelly
IENS Support Manager

Door Tweakers user Joostje123, woensdag 3 september 2014 10:20

Ik heb ook al eens een negatieve recenssie zien verwijderd worden.
Was bij een wijnbar en reden voor Iens om hem te verwijderen was omdat daar niet gegeten hebben. Terwijl we eten niet hadden beoordeeld.

Maar rode wijn was warm minstens een uur vol in de zon gezeten gok ik, gaan klagen. Zeiden ze kunnen we niks aan doen we hebben geen koelplek voor rode wijn. Terwijl je een wijnbar bent...
Gewoon volle mep moeten betalen.

Iens is niet meer betrouwbaar.
Yelp of eet.nu zijn betrouwbaarder.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 10:24]


Door Tweakers user RadioKies, woensdag 3 september 2014 10:59

Ik heb na een enorm slechte ervaring in Groningen een profiel aangemaakt en mijn eerste review geschreven:
Eten 2, Service 2, Decor 6
Mooie lap tekst erbij waarom en hij staat er nog. Reden dat ik speciaal een profiel had aangemaakt om een review te schrijven op die site was dat het gemiddeld Eten 8+ Service 7+ en Decor 7+ had. Heel veel positieve reacties met eten 9+ service 9+. Dat klopt totaal niet, ook wat ik van anderen gehoord had (die ik beter vantevoren had kunnen vragen ipv de site te raadplegen).

Enkele opmerkingen van reviewers:
"de Zoete witte wijn vind ik erg lekker en de cola light smaakt ook goed"
-standaard huiswijn en cola was van Pepsi uit flesjes, hoe kan dat anders smaken dan normaal?
"hoewel de kaart qua originaliteit weinig punten scoort"
-reden dat ik dit restaurant koos was juist vanwege de menukaart die meer had dan het gemiddelde vergelijkbare restaurant
"niet slecht maar niet het niveau dat ik een sushirestaurant verwacht. Ook de smaak valt toch wat tegen." & "één brij zonder verdere inhoud. Niet slechts qua smaak maar zeer zeker niet goed."
-het cijfer wat hij gaf waren 7ens, met dit soort teksten mag je toch wel een 6 of lager verwachten.

Hierdoor gebruik ik IENS ook niet meer om mij ergens op te richten, maar ben wel van plan reviews te blijven schrijven als ik ergens heb gegeten om toch een objectief oordeel te geven. Erg jammer van de site is dat ik niet mijn tekst kan aanpassen of kan lezen voor verzenden (zoals op GoT). Je hebt een klein invoerveld en zinsbouw of grammaticale voudten heb ik dan snel gemaakt, wat de geloofwaardigheid en kwaliteit van mijn review wel naar beneden haalt (als ik als vreemde het zou lezen). Contact met support hierover genomen, ben benieuwd wanneer ik het kan verbeteren. -edit- zojuist de mogelijkheid gekregen het aan te passen, antwoord was binnen 2 dagen. -/edit-

Mijn 2 reviews waren wel binnen een halve dag goedgekeurd.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 11:30]


Door Tweakers user bonyuri, woensdag 3 september 2014 11:05

IENSSupport schreef op woensdag 03 september 2014 @ 10:19:
Beste PWM,

Vervelend dat dit zo gelopen is en dat je het idee hebt gekregen dat we niet objectief naar je recensie hebben gekeken.

IENS is een objectief en onafhankelijk platform en biedt ruimte aan zowel positieve als negatieve recensies. Als je in IENS duikt, zie je veel negatieve recensies. Een negatieve recensie betekent niet dat deze van de site wordt gehaald. De recensies worden allemaal op dezelfde manier gekeurd en dienen aan dezelfde voorwaarden te voldoen (https://www.iens.nl/werkwijze-redactie). Wanneer wij de betrouwbaarheid en oprechtheid van een recensie niet kunnen garanderen wordt deze verwijderd en vragen wij de gast om opheldering.

IENS Support werkt onafhankelijk van de Sales afdeling en laat zich bij het keuren van recensies niet leiden door het feit dat restaurateurs mogelijk producten bij ons afnemen; dit weten en zien wij niet bij het keuren. De recensies worden, zoals gezegd, gekeurd aan de hand van onze doelstellingen.

Ik weet niet precies om welke recensie het gaat, maar check dit graag voor je. Zou je contact met ons willen opnemen via support@iens.nl? Alvast bedankt voor je bericht!

Met vriendelijke groet,

Kelly
IENS Support Manager
Leuk dat hier gereageerd wordt door IENS, maar is het niet overduidelijk wat er aan de hand is?
PWM heeft aangegeven dat hij meerdere keren geprobeerd heeft om een review te plaatsen, maar deze werd iedere keer geweigerd.
Ik zou er na de eerste keer al de brui aan hebben gegeven.
Hoe is het mogelijk dat een restaurant waar *alles* verkeerd lijkt te zijn toch een hoge rating heeft? Dat kan niet een eenmalig iets zijn, toch?

Door Tweakers user mat.hi.as, woensdag 3 september 2014 11:34

bonyuri schreef op woensdag 03 september 2014 @ 11:05:
[...]


Leuk dat hier gereageerd wordt door IENS, maar is het niet overduidelijk wat er aan de hand is?
PWM heeft aangegeven dat hij meerdere keren geprobeerd heeft om een review te plaatsen, maar deze werd iedere keer geweigerd.
Ik zou er na de eerste keer al de brui aan hebben gegeven.
Hoe is het mogelijk dat een restaurant waar *alles* verkeerd lijkt te zijn toch een hoge rating heeft? Dat kan niet een eenmalig iets zijn, toch?
Zeker niet als uit meerdere reacties hier blijkt dat het vaker gebeurt.

Door Tweakers user Jesserr, woensdag 3 september 2014 11:35

IENSSupport schreef op woensdag 03 september 2014 @ 10:19:
Beste PWM,

Vervelend dat dit zo gelopen is en dat je het idee hebt gekregen dat we niet objectief naar je recensie hebben gekeken.

IENS is een objectief en onafhankelijk platform en biedt ruimte aan zowel positieve als negatieve recensies. Als je in IENS duikt, zie je veel negatieve recensies. Een negatieve recensie betekent niet dat deze van de site wordt gehaald. De recensies worden allemaal op dezelfde manier gekeurd en dienen aan dezelfde voorwaarden te voldoen (https://www.iens.nl/werkwijze-redactie). Wanneer wij de betrouwbaarheid en oprechtheid van een recensie niet kunnen garanderen wordt deze verwijderd en vragen wij de gast om opheldering.

IENS Support werkt onafhankelijk van de Sales afdeling en laat zich bij het keuren van recensies niet leiden door het feit dat restaurateurs mogelijk producten bij ons afnemen; dit weten en zien wij niet bij het keuren. De recensies worden, zoals gezegd, gekeurd aan de hand van onze doelstellingen.

Ik weet niet precies om welke recensie het gaat, maar check dit graag voor je. Zou je contact met ons willen opnemen via support@iens.nl? Alvast bedankt voor je bericht!

Met vriendelijke groet,

Kelly
IENS Support Manager
Hey kijk, de alarmbellen gaan af bij de afdeling internet/social media damage control :Y) .

Door Tweakers user Puc van S., woensdag 3 september 2014 11:37

Jesserr schreef op woensdag 03 september 2014 @ 11:35:
[...]

Hey kijk, de alarmbellen gaan af bij de afdeling internet/social media damage control :Y) .
Waarschijnlijk krijgt hij dadelijk een cadeaubon of iets als vergoeding ;) (met als wens om de blog weg te halen ;) )

Door Tweakers user Noob_Saibot, woensdag 3 september 2014 11:39

Wat een trieste partij is die IENS, ik zal nooit iets via hun doen & zal ook voortaan andere hierop attenderen. Sterker nog ze zijn iligaal bezig.


Hier ook leuke leesvoer:

https://docs.google.com/a...OBpV3QdGVG6LLs/edit?pli=1

Door Tweakers user PWM, woensdag 3 september 2014 11:41

Ik zal de communicatie hier zo even plaatsen, zodat iedereen zijn eigen mening kan vormen.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 3 september 2014 11:44

Tom-Eric schreef op woensdag 03 september 2014 @ 09:45:
[...]

Met een oneerlijke recensie bedoelde ik een recensie die niet op waarheid gebaseerd is, niet een recensie waarbij we een oordeel van een recensent niet eerlijk vinden. Het komt bijna dagelijks voor dat we recensies keuren waarbij we het niet eens zijn met het standpunt van de recensent, maar omdat we vinden dat iedereen zijn oprechte mening moet kunnen uitten keuren we deze goed.
Wie beoordeelt er dan of een recensie 'op waarheid is gebaseerd'? Worden alle aangemelde restaurants dan ook nog persoonlijk gecontroleerd zodat er een meetlat is? Je zegt nu eigenlijk hetzelfde als eerder maar dan een wat andere bewoording... ik ben erg benieuwd hoe die afweging dan wordt gedaan.

Door Tweakers user eL_Jay, woensdag 3 september 2014 11:49

Puc van S. schreef op dinsdag 02 september 2014 @ 16:41:
Toevallig al eens geprobeerd je oude tekst te plaatsen met 3x een (kleine) voldoende?
Grapje zeker?

Door Tweakers user motormuis, woensdag 3 september 2014 11:59

Mijn ervaring met Iens is anders dan hier geschetst wordt. Ik heb bij goed scorende restaurants ook slechte recenties geplaatst, denk aan een 4 voor service en een 6 voor eten en die is zondermeer geplaatst. Ik kan me niet hierin herkennen. Als je zoekt op google vind je wel verhalen van restaurant eigenaren die op eens opeens 2 krijgen voor service omdat de jas van mevrouw niet goed is aangenomen oid. Daar klagen ze over (reputatie) en dat wordt dan verder onderzocht en soms aangepast.

Door Tweakers user IENSSupport, woensdag 3 september 2014 12:00

Er zijn verschillende redenen waarom we recensies jammer genoeg niet kunnen goedkeuren.

Als een recensie niet voldoende is onderbouwd ("het eten was goed, service goed, decor mooi" of "eten was slecht, bediening waardeloos, inrichting lelijk") vragen we de gast om iets meer te vertellen over het bezoek aan het restaurant zodat de recensie ook nuttig is voor andere proevers of restaurateurs, zodat ze zich bijvoorbeeld kunnen verbeteren, en we deze alsnog kunnen plaatsen.

Wanneer een gast bijvoorbeeld helemaal niet gegeten heeft bij een restaurant wordt de recensie verwijderd. Een gast kan dan geen beoordeling geven over het eten en dit geeft een vertekend beeld van een restaurant.

Recensies van meerdere gasten met hetzelfde IP-adres worden verwijderd omdat we dan de betrouwbaarheid niet kunnen garanderen. Wij vragen de gast dan altijd om uitleg om te kijken of we de recensie alsnog online kunnen plaatsen.

Wij doen ons best om fraude te voorkomen en willen onze site eerlijk en betrouwbaar houden; er wordt helaas fraude gepleegd met recensies, denk aan restaurateurs die enthousiaste recensies schrijven over hun eigen restaurant of juist slechte over de buurman. Hier is iens.nl uiteraard niet voor bedoeld.

@PWM: Ik zou het fijn vinden als je contact met me opneemt via support@iens.nl zodat ik nog een keer naar je recensie kan kijken! Het keuren van recensies blijft mensenwerk en als wij je recensie verkeerd hebben beoordeeld, zullen we deze alsnog online plaatsen.

Kelly
IENS Support Manager

Door Tweakers user Hooglander1, woensdag 3 september 2014 12:07

IENSSupport schreef op woensdag 03 september 2014 @ 12:00:
Wanneer een gast bijvoorbeeld helemaal niet gegeten heeft bij een restaurant wordt de recensie verwijderd. Een gast kan dan geen beoordeling geven over het eten en dit geeft een vertekend beeld van een restaurant.

Kelly
IENS Support Manager
En hoe controleren jullie dat dan?

Door Tweakers user Tom-Eric, woensdag 3 september 2014 12:11

MicGlou schreef op woensdag 03 september 2014 @ 11:44:
[...]
ik ben erg benieuwd hoe die afweging dan wordt gedaan.
Wij kunnen niet controleren of wat er geschreven is klopt, maar we kunnen wel detecteren als er fraude gepleegd wordt. Als wij bijvoorbeeld zien dat een restaurateur zelf een recensie bij zijn/haar eigen restaurant plaatst of bij zijn/haar concurrent, dan keuren wij die af.

Als er twijfel is over de waarheid van een recensie, dan nemen we contact op met de schrijver (terwijl de recensie gewoon blijft staan). Als de recensent niet binnen 7 dagen reageert halen we de recensie weg, maar als de recensent daarna alsnog reageert kan deze ook weer teruggeplaatst worden.

Door Tweakers user Joostje123, woensdag 3 september 2014 12:28

@IENSSUPPORT Kelly

Hoezo hebben jullie dan ook een Wijnbar op Iens staan als je persee moet eten?
Doe dan de optie om eten niet te boerdelen maar de service en decor wel.

Want bij de specifieke wijnbar staan ongelooflijk hoger cijfers voor een wijnbar zonder koeling voor rode wijn.
Warme wijn serveren en dat af doen dat hoort en dan gemiddeld een 8 hebben.

Nee sorry dat zaakje stinkt Iens.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 3 september 2014 12:30

Tom-Eric schreef op woensdag 03 september 2014 @ 12:11:
[...]

Wij kunnen niet controleren of wat er geschreven is klopt, maar we kunnen wel detecteren als er fraude gepleegd wordt. Als wij bijvoorbeeld zien dat een restaurateur zelf een recensie bij zijn/haar eigen restaurant plaatst of bij zijn/haar concurrent, dan keuren wij die af.

Als er twijfel is over de waarheid van een recensie, dan nemen we contact op met de schrijver (terwijl de recensie gewoon blijft staan). Als de recensent niet binnen 7 dagen reageert halen we de recensie weg, maar als de recensent daarna alsnog reageert kan deze ook weer teruggeplaatst worden.
Ik vind het erg vaag hoor 'twijfels mbt de waarheid'... eigenlijk herhaal je nu weer hetzelfde, geen direct onderbouwd antwoord. Hoe kan je twijfels bij de waarheid plaatsen... hoe doe je die beoordeling? Waar wordt die waarheid op gestaafd?

Maar goed, mijn gedachte hierover is toch dat die beoordeling niet aan de beheerder van de website is... zolang iemand zich netjes gedraagt en onderbouwt zou genoeg moeten zijn. Ik heb bijvoorbeeld onlangs echt een klote ervaring gehad in een restaurant wat normaal gesproken erg goed staat aangeschreven en ik ook al eerder met plezier heb gegeten, ook bij Iens... alleen de laatste keer ging echt alles mis, van de reservering tot aan het afrekenen aan toe. Maar als ik dan een zeer negatieve recensie zou achterlaten die afsteekt t.o. de overige recensies, is dat dan reden om aan de waarheid te twijfelen? Want over dit soort gevallen hebben we het uiteraard... en mijn inziens zijn dat juist de krenten uit de pap die dus bijvoorbeeld bij Iens worden verwijderd.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 12:57]


Door Tweakers user CH4OS, woensdag 3 september 2014 12:52

PWM, je bent niet de enige Tweaker waar dit bij gebeurd is. Ook redactie van T.net had hier last van. Zie bijvoorbeeld Arnoud Wokke hier. Het gaat om deze review, van Wilbert de Vries (over overigens hetzelfde etentje), waarvoor Wilbert dus apart ook iets achter de hand gehouden heeft.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 12:54]


Door Tweakers user Allovich, woensdag 3 september 2014 12:58

IENSSupport schreef op woensdag 03 september 2014 @ 10:19:
Beste PWM,

[Gedeelte geskipt]

Met vriendelijke groet,

Kelly
IENS Support Manager
Hee Kelly,

Ik heb een geweldig idee om het goed te maken! Stuur deze Blogger een cadeaubon om te eten bij een restaurant naar keuze. En dan wel genoeg om met in ieder geval twee man er goed van te kunnen eten zonder bijbetalen :)

De recensie die hij al wilde plaatsen moet natuurlijk wel geplaatst worden... en dan kan hij gelijk een nieuwe recensie schrijven over een ander restaurant. Win-win situatie!

Door Tweakers user cyberstalker, woensdag 3 september 2014 13:34

Ik vind IENS inderdaad erg onbetrouwbaar overkomen in dit betoog. De reactie van Kelly hier neemt die zorgen zeker ook niet weg, maar versterkt ze enkel maar. Er wordt meerdere malen gepoogd de discussie te verleggen naar de e-mail.

Als iemand al tig keer heeft geprobeerd de recensie via de normale weg in te dienen houdt dat op een gegeven moment op. Dan is het wel handig om wat meer duidelijkheid te verschaffen over de achterliggende redenen van het blokkeren van de recensies.

Door Tweakers user Leejow(saait), woensdag 3 september 2014 13:58

Tja IENS kiest overduidelijk de kant van de uitbater als het gaat om negatieve reacties. Ze zullen het vast een paar keer benauwd hebben gehad van een uitbater die het als smaad en laster zag als een bezoeker of oud-personeelslid iets negatiefs op IENS zette waardoor ze genoodzaakt zijn om elke negatieve reactie onder een vergrootglas te leggen. Het is nu echter zo erg doorgeslagen dat ze gewoon niet meer betrouwbaar zijn omdat positieve reacties immers geen boze reacties oplevert.

IENS levert ook uberhaupt geen goede afspiegeling van 'goede' restaurants in de omgeving. Hoewel smaak natuurlijk erg persoonlijk is komt het vaak voor dat top IENS restaurants door de meeste mensen uit mijn omgeving het liefst vermeden worden.

Door Tweakers user RadioKies, woensdag 3 september 2014 14:04

Ik heb je (OP) edit gelezen, maar het is ook niet echt een review van kwaliteit.

Ik snap je dat boos kan zijn op waar je bent geweest, maar het stuk leest alsof je het direct hebt geschreven toen je boos het restaurant uit bent gelopen.

"Het restaurant heeft veel vrienden, dat blijk wel uit de cijfers hier."
Dit is een aanname en mag daar niet, ze hadden het wel eerder kunnen melden, evt over het hoofd gezien¿

"Dan laat ik de fles huiswijn die 7x over de kop gaat nog even buiten beschouwing."
Je meld het dus hoezo buiten beschouwing? Overigens is dat redelijk standaard dat flessen wijn/water/watdanook voor veel meer verkocht worden. 7x valt wel mee trouwens. Heb je eens uitgerekend voor hoeveel keer een glas fris zoals cola over de kop gaat (om nog maar niet te beginnen of thee).

"pizza op afhaal niveau kan echt niet. Het niveau overstijgt de standaard pizzeria die het voor de helft doet niet. Italiaans is het overigens al helemaal niet."
Hoezo op afhaal niveau? Wat had je verwacht te krijgen, ik kan nu geen voorstelling maken van wat je bedoeld. Bij mijn kantoor om de hoek kan ik Calzone's voor 7 euro (was 5) kopen. Die zijn rijkelijk gevuld met smaakvolle kalfsdöner, gemaakt van lekker deeg en niet krengzout zoals je bijna overal tegenkomt. Kan geen andere pizzabakker tegenop.
Wat was er niet Italiaans aan?

Begrijp mij niet verkeerd, er zijn veel reviews waarvan ik denk wat waardeloos en nikszeggend. De communicatie/richtlijnen van IENS mogen van mij ook wel verbeterd worden. De kwaliteit is niet constant en top.

Door Tweakers user PWM, woensdag 3 september 2014 14:12

Je hoeft het ook geen goede review te vinden :) Kijk overigens naar de rest van IENS, dan is het echter al wel redelijk uitgebreid.

Echter, dat is het punt hier niet. Indien men de review niet goed vind, is dat prima. Afkeuren en onderbouwen, klaar.

Hier blijft men afkeuren, tot men niet meer verder kan, om dan maar aan de noodrem te trekken.

Door Tweakers user RadioKies, woensdag 3 september 2014 14:55

Mijn post is meer een reden waarom ik iets zou afkeuren en hoe ik het zou willen zien. Ik eindig ook dat ik het met je eens ben. Ben je ook steeds beoordeeld door dezelfde persoon?

Ze mogen duidelijkere/betere richtlijnen van mij invoeren, dat + afkeuringen beter communiceren en dan beter analyseren wat er fout is aan een review. Het kan duidelijker zijn wat niet mag/voldoet. Ze mogen van mij de richtlijn punten die ze nu hebben ook wel deels eisen dat die ook gebruikt worden.

De becijfering mogen ze ook wel richtlijnen voor opstellen en controleren. Als je sommige profielen aanklikt en kijkt wat voor cijfers ze overal geven zie je soms dat het alleen maar 9ens en 10en zijn. Bij een 9 of 10 moet het echt GEWELDIG zijn. Dan moet je met een glimlach en super voldaan gevoel het restaurant verlaten.

Dit was mijn eerste review van het restaurant wat zo slecht was dat ik er speciaal een account voor aanmaakte (net weer erop gezet omdat de vorige behoorlijk wat taalfoutjes bevatte):
http://www.iens.nl/restaurant/34823/groningen-okami-sushi

Voorbeeld van Wilbert de Vries is naar mijn mening ook niet goed opgelost door IENS.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 14:56]


Door Tweakers user Tom-Eric, woensdag 3 september 2014 15:05

MicGlou schreef op woensdag 03 september 2014 @ 12:30:
[...]
Ik vind het erg vaag hoor 'twijfels mbt de waarheid'... eigenlijk herhaal je nu weer hetzelfde, geen direct onderbouwd antwoord. Hoe kan je twijfels bij de waarheid plaatsen... hoe doe je die beoordeling? Waar wordt die waarheid op gestaafd?
Daarom verwijderen wij (Eet.nu) pas recensies waar we over twijfelen als er GEEN reactie van de recensent komt. Wij ondernemen dus geen actie op basis van de twijfel zelf maar gebruiken het alleen om te bepalen bij welke recensies we contact opnemen met de auteur. Het motto op de redactie is "de recensent krijgt altijd het voordeel van de twijfel".

Er zijn natuurlijk ook recensies waarbij er geen twijfel bestaat over de oprechtheid van de recensent, bijvoorbeeld als deze geschreven zijn met het e-mailadres van de concurrent of wanneer je 5 recensies in zeer korte tijd achter elkaar vanaf hetzelfde IP-adres ziet verschijnen. Deze verwijderen we natuurlijk wel direct.

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 3 september 2014 15:18

RadioKies schreef op woensdag 03 september 2014 @ 14:04:
Die zijn rijkelijk gevuld met smaakvolle kalfsdöner, gemaakt van lekker deeg en niet krengzout zoals je bijna overal tegenkomt. Kan geen andere pizzabakker tegenop.
Wat was er niet Italiaans aan?
Om te beginnen is het eerste al niet italiaans : kalfsdöner in een calzone bestaat niet in italie...
De andere twee aangekaarte punten zijn wat dat betreft een eigen mening, wanneer is er sprake van lekker deeg (de een houdt van krokant en dun, de ander van dik en beetje vochtig) ? En wanneer is iets krengzout ?
Tuurlijk mag je het vergelijken met soortgelijke restaurants maar vergelijk het aub niet met Italiaans : de pizza zoasl die hier gemaakt wordt is aangepast aan de nederlandse vraag, net als bij de chinees... De algemene opvatting van een nederlander over buitenlandse keuken is nogal vertekend...

Door Tweakers user W.Wonderland, woensdag 3 september 2014 15:47

Titel van het blog luid: IENS Onbetrouwbaar.
Daar kan ik (en waarschijnlijk anderen) me na het lezen van de geüpdate versie helemaal in vinden en het klopt ook !

IENS doet aan damage control en legt uit waarom er TERECHT geweigerd wordt zoals in de eerste versies van de recensie. (verbod op aannames en verwijzingen naar andere restaurants (zal in de voorwaarden staan))
Echter vanaf de (één na) laatste versie van de beoordeling & tekst had deze gewoon geplaatst moeten worden. Cijfers worden onderbouwd door tekst en ik ben zelf in staat om te beoordelen hoe belangrijk ik dit zelf vindt en in welke mate ik dit laat meewegen in mijn keus om wel of niet te gaan.

Indien IENS vindt dat de laatste versie niet kan geven ze zelf toe dat ze een onvolledig beeld van alle meningen geven en dus onbetrouwbaar zijn!

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 15:48]


Door Tweakers user RadioKies, woensdag 3 september 2014 15:58

De oplossing van Tom-Eric is wel een goede.
---------
Je verward 2 dingen TIGER,

Ik geef een voorbeeld van hoe de afhaal pizza is die ik hier om de hoek haal. Een voorbeeld waarbij ik duidelijk (dacht ik) een goede pizza omschrijf ipv alleen te zeggen het is vies of lekker. Het is ook een Iranees waar ik ze haal en die maakt geen kenmerkende Italiaanse pizza's, maar dingen zoals die calzones en pizza's met shourma etc.

Het schrijven van een review is altijd een mening. Wat jij ervaard. Lekker deeg is naar mijn mening niet krengzout. Door te zeggen KRENGzout kun je ervanuit gaan dat je op zijn minst duidelijk zout proeft als je het deeg eet.

De vraag wat was er niet Italiaans aan sloeg op zijn recentie waarin hij zei dat je het niet Italiaans kan noemen. De vraag staat op een nieuwe regel en zijn tekst waaraan ik refereer staat er zelfs boven gequote in dezelfde alinea...

Je laatste regel vind ik nogal beledigend voor mijzelf en Nederlanders. Wie zegt dat ik Nederlander ben? Ik kan ook belg zijn of import.
"De algemene opvatting van een nederlander over buitenlandse keuken is nogal vertekend..."

Door Tweakers user 14ReD, woensdag 3 september 2014 16:40

Ook ik heb een negatieve smaak in de mond van IENS.

Ooit heb ik een negatieve recensie gemaakt op IENS. Het betrof hier en beroemd Indisch restaurant in Den Haag. Ooit het toonbeeld van de Indonesische keuken in Nederland, maar nu verworden tot een magnetron opwarm club. Dat vond IENS niet zo en dus werd mijn recensie gelijk verwijderd. Het was niet gefundeerd om zulke conclusies te trekken, aldus IENS. Terwijl toch duidelijk in mijn tekst stond dat ik de magnetrons zag staan, de ping hoorde en het geserveerde eten in het midden van de schaal nog koud was. Dat de ober het ook zei, is volgens IENS niet waar.
Ook was de kwaliteit van het eten bedroevend slecht. Veel zenen in het vlees, flauwe smaak aan de nasi en ook de saté was matig en beneden de maat. Mijn Indonesische schoonfamilie was er niet van gecharmeerd, mensen die het echt wel weten hoe het hoort te smaken, zou je denken. Volgens IENS was dit niet zo en is het definitief verwijderd.

Toen was mij ook al duidelijk dat IENS verre van objectief is en betekenen hun recensies, voor mij niets meer. Ze zagen waarschijnlijk centen en heeft daarmee z'n objectiviteit en betrouwbaarheid verkocht.

Door Tweakers user IENSSupport, woensdag 3 september 2014 17:12

Het is lastig om in dit soort situaties iedereen tevreden te stellen. Aan ieder verhaal zitten twee kanten en wij proberen daar zo objectief mogelijk in te bemiddelen. Net zoals bij Eet.nu hebben wij een paar mogelijkheden om fraude te herkennen, maar los daarvan blijft het mensenwerk waarbij we inschattingen moeten maken.

Wij hebben nog een keer naar de bewuste recensie gekeken en het blijkt dat we in dit geval een verkeerde inschatting hebben gemaakt: wij hebben de recensie onterecht afgekeurd. Het is niet de bedoeling dat recensies opnieuw om andere redenen worden afgekeurd. Je recensie is door meerdere collega's gelezen; wij proberen hier natuurlijk één lijn in te houden maar dit gaat weleens mis. Daarna is bij de laatste keer niet goed uitgelegd waarom we de recensie hebben verwijderd. De recensie inmiddels weer online gezet. Ik heb later nog telefonisch contact met PWM om persoonlijk mijn excuses aan te bieden en de situatie uit te leggen.

Vriendelijke groet,

Kelly
IENS Support Manager

Door Tweakers user brick5492, woensdag 3 september 2014 19:06

@IENSSupport, ik snap dat het wel eens mis kan gaan en dat een reactie verkeerd beoordeeld wordt. Maar 3 keer achter elkaar bij dezelfde reviewer? Je geeft zelf al aan dat het 'reviewen van reviews' :P mensenwerk is en hoezo is er in de tussentijd (of voordat de eerste/tweede reactie is verwijderd) geen contact opgenomen met de reviewer? Ook vind ik het nog al raar dat jullie eerst vragen om contact via mail en nu vele Tweakers partij kiezen voor de reviewer jullie de review ineens goed vinden? ;) (met de hoop dat hij nu tevreden is en niet meer gaat klagen over IENS?)
Misschien heb ik het verkeerd maar dit is wat ik nu denk :)

Door Tweakers user De_Daapse, woensdag 3 september 2014 19:15

Bij mij dezelfde ervaring hoor: Bij het 'chiqueste' hotel van Den Haag gaan eten. 20 minuten aan de tafel gewacht, en niemand die een bestelling kwam opnemen. Wel voor een drankje "Mijn collega komt zo bij u".
Na 20 minuten wachten weg gegaan en een recensie geplaatst op Iens. Binnen no-time was hij verdwenen. Dat vond Iens niet prettig, een machtige vijand, dan maar de recensie wegpoetsen met een of andere smoes waarmee je 90% van de recensies kunt afkeuren. Bah, nooit meer Iens voor mij. Zodra zo'n site te groot wordt en er komt serieus geld bij kijken dan is de onafhankelijkheid weg. Eet.nu is een goed alternatief.

Door Tweakers user Xtuv, woensdag 3 september 2014 20:40

IENSSupport schreef op woensdag 03 september 2014 @ 17:12:
Het is lastig om in dit soort situaties iedereen tevreden te stellen. Aan ieder verhaal zitten twee kanten en wij proberen daar zo objectief mogelijk in te bemiddelen. Net zoals bij Eet.nu hebben wij een paar mogelijkheden om fraude te herkennen, maar los daarvan blijft het mensenwerk waarbij we inschattingen moeten maken.

Kelly
IENS Support Manager
Laat deze standaardtekstjes toch gewoon weg...

Mooi dat de recensie uiteindelijk is geplaatst, goed dat IENS hier zelf een reactie geeft, maar wat een zwaktebod om steeds met die standaardteksten te komen die sowieso niet relevant zijn gezien het complete verhaal en alle informatie voorhanden is. :O

Vooral de eerste reactie is bedroevend wat dat betreft. Alleen de laatste zin van die post is relevant.

Oh, en Kelly, mocht je dit nog lezen, laat dit even aan je manager of opperbaas zien:
CptChaos schreef op woensdag 03 september 2014 @ 12:52:
PWM, je bent niet de enige Tweaker waar dit bij gebeurd is. Ook redactie van T.net had hier last van. Zie bijvoorbeeld Arnoud Wokke hier. Het gaat om deze review, van Wilbert de Vries (over overigens hetzelfde etentje), waarvoor Wilbert dus apart ook iets achter de hand gehouden heeft.
Wat een schandalig verhaal. Kun je wel weer mooi komen met standaardtekstjes over verhalen die meerdere kanten hebben, maar in dit geval kies ik toch even instinctief voor de Hoofdredacteur van Nederlands grootste Tech Site.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 20:43]


Door Tweakers user GamesBond, woensdag 3 september 2014 21:30

Ik eet heel regelmatig buiten de deur maar heb nog nooit de moeite genomen om een recensie te plaatsen. Echter, de keren dat ik op IENS een restaurant met goede waarderingen had uitgezocht waren zonder uitzondering allemaal een teleurstelling. Heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan maar net even gezocht op willekeurige stad, er is geen restaurant te vinden met slechte cijfers. Een erg hoog 'RTL Autowereld" gehalte, de grootste troep wordt helemaal de hemel in geprezen als het maar van een sponsor is....
Keek al bijna nooit meer op IENS, kan het nu in ieder geval bij iedereen die het nog wel gebruikt gaan afkraken :Y)

Door Tweakers user -BaJo-, donderdag 4 september 2014 08:27

Het verhaal van deze blog is erg herkenbaar. Zodra je een bepaald restaurant afkraakt, dit terwijl het echt heel slecht was, krijg je met de Noord koreaanse praktijken van de iens te maken.

Ik ben dan ook maar met iens gekapt, want als je alleen mooi weer mag spelen heeft het ook weinig zin

Door Tweakers user Xavier, donderdag 4 september 2014 08:34

Na andere halve dag popcorn eten. Kan er maar 1 conclusie gemaakt worden.

Ik dacht altijd dat IENS voor de consument was. Ik dacht dat het een review site was die bedoeld is voor de consument. Dat is misschien ooit de opzet geweest, maar door de druk van de horecaondernemers en waarschijnlijk de mogelijkheid tot meer omzer is IENS in een lastige positie gekomen.
Horeca ondernemers wilden een reserveringssysteem, immers je klant was er toch al. Daarna de IENS deals, en misschien nog meer functionaliteit die wel erg handig zijn voor de ondernemers. (Kan niet meer voorbeelden geven aangezien ik de site niet heel vaak bezoek)
Maar dat betekende wel dat de consument minder rechten heeft op IENS en dat er genoeg voorbeelden zijn dat reviews verwijderd worden zonder enige onderbouwing.

Bedankt IENS.
Er is een website met eerlijke reviews (nouja ik gok dat wat er staat nog eerlijk is. Maar de minder leuke verhalen zijn verwijderd) van restaurants minder in Nederland. Dat schept mogelijkheden voor nieuwe ondernemers.

Door Tweakers user tss68nl, donderdag 4 september 2014 10:03

IENS.... vallen jullie even lekker door de mand :)

Het verhaal van Arnoud Wokke had ik nog nooit gelezen.... schandalig. Deze twee verhalen bevestigen mijn reeds bestaande achterdocht en ik ben blij dit gelezen te hebben.

Wat mij betreft hebben jullie afgedaan, en ik zal dat waar toepasselijk ook zeker uitdragen naar anderen en wijzen op de censuur praktijken. Ieder weldenkend mens zal vervolgens dezelfde conclusie trekken.

Door Tweakers user TERW_DAN, donderdag 4 september 2014 11:07

Blijkbaar kost het toch het nodige gezeur om een negatieve review te plaatsen, maar geeft IENS dus wel toe bij negatieve publiciteit.

Ik ben wel benieuwd wat ze te zeggen hebben op het ding dat Wilbert eerder twitterde. Het lijkt alsof ze nu vlug even een probleempje oplossen, hun kop in het zand steken en het zou me weinig verbazen als ze over een week of wat alsnog die review er weer uittikken op het moment dat er niemand meer naar dit blog kijkt.

Door Tweakers user CH4OS, donderdag 4 september 2014 11:46

Het is overigens ook wel erg makkelijk om een review te laten verwijderen. Je kunt daar een feedback formulier voor invullen en zonder dat er een controle wordt gedaan van de aanvrager van dat verwijder verzoek, wordt de review bekeken en indien nodig (ongeacht leeftijd overigens) verwijderd.

Is ergens wel een plus, aan de andere kant ook wel erg simpel om zo je restaurantje hoger in de schijnwerpers te krijgen.

Als IENS wel zou controleren (voor zover mogelijk), denk ik dat er een boel minder reviews verwijderd worden. Anders zou je als eigenaar gewoon slechte reviews kunnen laten verwijderen en positieve laten staan. Het zou namelijk naar mijn idee niet mogelijk moeten zijn voor medewerkers van Restaurant X om de reviews te laten verwijderen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 september 2014 11:49]


Door Tweakers user motormuis, donderdag 4 september 2014 15:01

Aan alle verhalen zitten twee kanten, restaurants kunnen ook dreigen met een proces wegens smaad, omzetverlies etc. Ik vind het zomaar verwijderen van recenties laakbaar, maar ik heb zelf die ervaring niet. Ik ben wel benieuwd naar hun commentaar op het tweakers diner.
Daarnaast kijk ik bij een restaurant niet alleen naar de cijfers, maar ook naar het verhaal erachter. Iemand die gaat voor het restaurant: snitsels als deurmatten, gaat een sterrenrestaurant slecht beoordelen vanwege de prijs en de portiegrootte en andersom. Door de recentie heenlezen en dan zit je meestal wel goed. Ik heb zelden onverwachts slecht gezeten bij een goed "iens restaurant" en in ieder geval veel minder vaak dan zonder iens.

Door Tweakers user PcDealer, vrijdag 5 september 2014 12:13

Er zou een mogelijkheid moeten zijn als horecazaakhouder om een eigen reactie te plaatsen, net zoals bij tweakers in de Shopreview, dan kunnen mensen zelf hun conclusie trekken. Men is niet bij voorbaat dom, dus IENS hoeft niet voor mij te bepalen of een afkraker terecht is of niet.

Door Tweakers user RadioKies, vrijdag 5 september 2014 14:32

PcDealer schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 12:13:
Er zou een mogelijkheid moeten zijn als horecazaakhouder om een eigen reactie te plaatsen
Die mogelijkheid hebben ze, ze hebben gewoon een account waarmee ze kunnen reageren op de reacties bij IENS. Zie voorbeeld hieronder:
http://www.iens.nl/recensie/34823/709787

Door Tweakers user apokalypse, zaterdag 6 september 2014 15:30

Helaas, ook Eet.nu is onbetrouwbaar, en wellicht nog wel erger dan Iens.

Bij mij en bij mijn vriendin zijn recensies zomaar verwijderd. Ik kreeg nog wel de volgende mail:
Goedemiddag,

Deze mail ontvang je n.a.v. je recensie op Eet.nu bij ... in .... op ... 2010.

Het is al een tijdje geleden, maar de restaurateur zou graag via de telefoon of per mail met je in contact willen komen over je recensie om samen tot een oplossing te komen, hij/zij is namelijk geschrokken van je recensie. Extra toelichting en feedback kan een restaurateur ook helpen zijn/haar diensten te verbeteren.

Graag hoor ik of je open voor staat voor contact.

Met vriendelijke groet,
An
Dit vond ik belachelijk, na 4 jaar, en ik heb hier niet op gereageerd. Echter, nu is mijn recensie zomaar verwijderd (er staan nog wel recensies van 2010 en ouder), zonder enige melding naar mij toe.

Dit heeft overduidelijk niks te maken met de kwaliteit van de recensie! Deze heeft er namelijk meer dan 3 jaar opgestaan.

Kwalijke zaak.

[Reactie gewijzigd op maandag 8 september 2014 11:47]


Door Tweakers user Tom-Eric, zondag 7 september 2014 18:50

apokalypse schreef op zaterdag 06 september 2014 @ 15:30:
Helaas, ook Eet.nu is onbetrouwbaar, en wellicht nog wel erger dan Iens.

Bij mij en bij mijn vriendin zijn recensies zomaar verwijderd. Ik kreeg nog wel de volgende mail:


[...]


Dit vond ik belachelijk, na 4 jaar, en ik heb hier niet op gereageerd.

[...]
Als wij (Eet.nu) na een week geen reactie krijgen van een recensent halen we inderdaad de recensie voorlopig weg, zie ook een eerdere reactie van mij hierboven. Als je alsnog reageert op deze e-mail wordt deze gewoon weer teruggeplaatst. Die e-mail mag best kortaf zijn, maar wij moeten gewoon verifiëren dat het om een eerlijke mening gaat.

Ik vermoed dat het om een recensie van [...] gaat? Dit is de enige afgekeurde recensie uit 2010 van de afgelopen week die ik kan vinden op dit moment. Als dat zo is mag je ook hier reageren en dan plaats ik de recensie terug. An geniet nu van haar weekend, dus die wil ik liever niet storen. Ik heb even gekeken naar de andere recensies die geschreven zijn door dat account, maar kan geen andere afgekeurde recensies vinden van dat account (buiten één waarbij je zelf aan ons hebt gevraagd om die af te keuren omdat hij bij het verkeerde restaurant was geplaatst)?

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 september 2014 20:51]


Door Tweakers user apokalypse, dinsdag 9 september 2014 21:10

Hallo Tom-Eric,

Bedankt voor je reply. Jammer dat je het nodig vond om te spectuleren over welke recensie het gaat. Ik haal toch niet voor niets de info uit de quote bij mij?

Daarbij is je argument nogal zwak. Je geeft zelf toe dat het niet om de inhoud van de recensie gaat, maar om het reageren van een mail. Daarbij staat in de mail niks over het verwijderen ervan. Het is toch niet zo moeilijk om dat erbij te zetten? Een mailtje achteraf had ook gekund.

Het zou fijn zijn als jullie meer open kaart spelen. Dit is ook in jullie eigen voordeel.

Door Tweakers user Tom-Eric, donderdag 11 september 2014 18:53

apokalypse schreef op dinsdag 09 september 2014 @ 21:10:
Bedankt voor je reply. Jammer dat je het nodig vond om te spectuleren over welke recensie het gaat. Ik haal toch niet voor niets de info uit de quote bij mij?
Mijn excuses daarvoor. Ik probeerde je zo snel mogelijk te helpen en dat is moeilijk zonder specifiekere informatie.
Daarbij is je argument nogal zwak. Je geeft zelf toe dat het niet om de inhoud van de recensie gaat, maar om het reageren van een mail. Daarbij staat in de mail niks over het verwijderen ervan. Het is toch niet zo moeilijk om dat erbij te zetten? Een mailtje achteraf had ook gekund.
Daar heb je helemaal gelijk in, ik zal dit doorgeven aan onze redactie zodat ze dit vanaf nu kunnen gaan doorvoeren.
Het zou fijn zijn als jullie meer open kaart spelen. Dit is ook in jullie eigen voordeel.
Helemaal mee eens, daarom heb ik de afgelopen week gewerkt aan een openbaar moderatie log waar je kan zien welke recensies om welke reden zijn afgekeurd. Een vroege versie kan je hier vinden: https://www.eet.nu/recensie-logboek

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 september 2014 18:58]


Door Tweakers user wouter1234, donderdag 6 november 2014 13:15

Natuurlijk is Iens onbetrouwbaar. Voor elke boeking via Iens krijgen ze geld van het restaurant. Vervolgens spelen zij hun eigen psychologische spel.
Gemiddelden van Restaurants moet hoog zijn om het eten buitenshuis te in zijn algemeenheid te stimuleren. Maar hun systeem is lek.
Het is mogelijk om een restaurant te beoordelen zonder dat je er gegeten hebt. Dat zou al in de hand kunnen werken dat concurrerende restaurants elkaar een slecht cijfer zouden kunnen gaan geven gebaseerd op niets.
Er is geen hoor en weder hoor tussen klant en restaurant. Je hoeft als klant ook niet te melden of je al dan niet geklaagd hebt
Verder blijf de prijsklasse van het restaurant in de lucht hangen dus prijs/kwaliteit is niet geborgd.

Zo zijn er een aantal zaken waarbij de restaurants tegen elkaar uitgespeeld worden,
maar door de bekendheid van Iens zich wel bij Iens moeten aansluiten.

Ik herken dus de beoordelings willekeur van het instituut Iens op dit forum en heb er op dit moment ook mee te maken zelfs zo dat het restaurant ook niet gedekt wordt door Iens

Door Tweakers user Amigdala, woensdag 17 december 2014 20:42

RadioKies schreef op woensdag 03 september 2014 @ 10:59:
Erg jammer van de site is dat ik niet mijn tekst kan aanpassen of kan lezen voor verzenden (zoals op GoT). Je hebt een klein invoerveld en zinsbouw of grammaticale voudten heb ik dan snel gemaakt, wat de geloofwaardigheid en kwaliteit van mijn review wel naar beneden haalt (als ik als vreemde het zou lezen). Contact met support hierover genomen, ben benieuwd wanneer ik het kan verbeteren. -edit- zojuist de mogelijkheid gekregen het aan te passen, antwoord was binnen 2 dagen. -/edit-

Mijn 2 reviews waren wel binnen een halve dag goedgekeurd.
Komt dit misschien doordat je via de smartphone een review achterliet?

Door Tweakers user yavana, dinsdag 23 december 2014 13:51

Ik heb hetzelfde meegemaakt. De recensie werd weggehaald toen ik schreef over de kwaliteit over het eten dat het naar plastic smaakte. En dat het personeel niet vriendelijk was. Mijn andere recensie die ik een dag erna had gehad na dit etentje mocht wel blijven die was positief. Ik heb beide recensie's op dezelfde dag geschreven.

Toen het werd afgekeurd ben ik daarna naar tripadvisor gegaan en daar deden ze niet moeilijk. Daar mocht ie gewoon staan.
Bij booking.com heb ik trouwens nooit problemen gehad met recensie's in 5 jaar.

Reageren is niet meer mogelijk